Written by dkvision On the

Goed slapen heeft onder andere te maken met een kwalitatief bedsysteem, maar ook met een gezonde slaaphouding te maken. Matrassenreus somt voor jou een aantal positieve en minder positieve slaapposities op.

"Mensen nemen normaal gezien onbewust uit zichzelf een positie aan die hun lichaam zo min mogelijk belast.", zegt professor Johan Verbraecken van de Antwerpse Slaapkliniek. Hij voegt wel toe dat een correcte slaappositie een gunstig effect kan hebben wanneer men last heeft van specifieke lichamelijke klachten.

Lengte en gewicht spelen een rol bij je slaaphouding, maar ook persoonlijke voorkeur speelt mee. Toch zijn er bepaalde slaapposities die gunstiger zijn dan andere, omdat ze de druk op de wervelkolom reduceren en bijdraagt aan een goede ondersteuning door het bed. 

Een goede slaaphouding kan problemen verhelpen

Zowel kwaliteit als kwantiteit van slaap, hebben effect op de gezondheid, maar onze slaaphouding is ook een belangrijke factor. Meer dan 90% van de bevolking neemt keer op keer dezelfde houding aan tijdens hun slaap en deze is niet steeds even goed.

Drie vierde van de bevolking ligt ’s nacht in een comfortabele foetuspositie, waarmee stress en rugklachten verlicht kunnen worden, maar minder goed is voor nek- en hoofdpijn. Meestal ga je in bed slapen in een houding die je het minste last bezorgt. Maar zoals eerder aangehaald kan een correcte houding bij specifieke klachten veel last wegnemen.

Rug- en zijlig zijn goede slaapposities

Nu vraag je jezelf waarschijnlijk af welke slaaphoudingen er nu het meeste voordeel bieden. Over het algemeen worden rug- en zijlig als goede slaapposities beschouwd.

Ruglig

Ruglig is een zeer gunstige slaaphouding, omdat het lichaamsgewicht in ruglig over een zo groot mogelijke oppervlakte verdeeld wordt.

Zijlig

Zijlig waarbij je je knieën licht optrekt en je onderste arm voor de borst ligt, is eveneens een goede slaaphouding. Een zijligpositie waarbij je je onderste been strekt en je bovenste been gebogen voor je legt, is ook een uitstekende slaappositie. Nog beter is het wanneer er nog een kussen tussen de matras en de bovenste knie ligt. 

Minder goede slaaphoudingen

Er zijn een aantal slaapposities die als minder gunstig worden beschouwd, waaronder buiklig en een foetushouding in zijlig.

Buiklig

Wanneer je op je buik slaapt, is de nek licht gedraaid en dit belast de spierbanden van de wervelkolom meer en deze kunnen best ontspannen zijn. Je rug is holler in deze positie, waardoor de kromming in de lenden vergroot. Buiklig zou rug- en/of nekklachten stimuleert.

Foetushouding in zijlig

Doordat de wervelzuil gedurende lange tijd gebogen is (zowel overdag als ’s nachts)., kan er meer druk ontstaan in de tussenwervelschijven. De achterste structuren van de rug staan onder rekspanning wanneer de wervelzuil langdurig gebogen is. Door een continue spanning verliezen de weefsels hun elasticiteit en dit kan bij het ontwaken een stijve en pijnlijke rug als gevolg hebben. 

Voordelen van de rug- en zijlig

In rug- of zijlig beweeg je onbewust tot zo’n 60 keer per nacht en dat is uiteraard een groot voordeel. Buikliggers hebben daarentegen eerder de gewoonte om in hun houding langer onbewogen te blijven liggen. Bij buiklig slaap je vaak met je armen achter het hoofd of laat je je hoofd rusten op je armen, wat kan zorgen voor pijnlijke schouders en/of armen.

Een aantal verschillende slaapposities

De herstelpositie

Een zijlingse lig waarbij je armen in dezelfde richting van het lichaam liggen en je benen lichtjes gebogen zijn, wordt de herstelpositie genoemd. De herstelpositie verhelpt indigestie, maagproblemen en zure oprispingen, maar zou daan weer minder goed zijn voor rimpels.

Deze positie heeft maar weinig nadelen. Indien ja last hebt van indigestie, maagproblemen en reflux, kan deze houding een positief effect hebben. Ze zorgt ervoor dat de problemen verminderen en de pijn verlicht wordt. Maag en longen worden in de zijdelingse positie minder belast. Veel mensen met rugklachten, slapen het best op deze manier. De herstelpositie is gunstig bij maag- of rugproblemen, maar dermatologen waarschuwen voor rimpels bij een zijdelinkse slaappositie. Door het slapen op één kant, verhoogt de druk op één kaak en is het mogelijk dat de lijn tussen de neus en de mond versterkt worden.

Het Lijk

In deze slaappositie lig je plat op de rug met de armen naast het lichaam en gestrekte, maar ontspannen benen. Deze houding heeft een positief effect op artritis, maar is niet bevorderlijk voor mensen die last hebben van astma, snurken, slaapapneu of hun hart.

Indien je last hebtvan gewrichtspijnen of artritis, is een ruglig een goede slaaphouding, omdat het gewicht van het lichaam zo gelijkmatig verdeeld wordt. Dit is toch zo bij mensen die een aangepaste, moderne matras hebben die extra steun biedt aan enkels, schouders en rug. Indien dit niet het geval is, zal de rug eerder doorzakken en zorgt dit vaak voor bijkomende klachten.

Mensen die last hebben van ademstilstanden tijdens het slapen (slaapapneu), snurkers, hart- en astmapatiënten, slapen best in een andere positie. In de lijkpositie zijn kaak- en tongspieren in ontspannen toestand en dus onderhevig aan de zwaartekracht. Dit zorgt ervoor dat de keelholte smaller wordt, dat er gesnurkt wordt of kan slaapapneu ontstaan.

Deze positie is niet ideaal voor het hart en de ademhaling. In een rugpositie wordt de vetmassa in de buik gedrukt op het middenrif en dit kan ervoor zorgen dat de longcapaciteit vermindert en dat er een snellere ademhalingsfrequentie ontstaat. Dit alles kan dan weer leiden tot hart-, ademhalings-, en/of circulatieproblemen.

De foetus

De foetushouding is een zijlingse houding, waarbij je armen in de slaaprichting liggen en de benen opgetrokken worden richting de borst. Deze slaappositie is niet ideaal als je last hebt van nek- en hoofdpijn, maar wel goed bij lage rugpijn, stress en slaapapneu. De foetushouding is zonder twijfel de meest populaire slaappositie. Deze houding helpt prima tegen rugklachten en tegen stress. Slaapapneu stopt in deze positie en ook lage verlicht. Door de knieën op te trekken blijft er meer vocht in de (nog beter is om een kussen tussen de benen te steken). Er is een beter evenwicht ter hoogte van de keel, waardoor slaapapneu voorkomen wordt.

Het is in deze slaaphouding belangrijk om ervoor te zorgen dat nek- en rugwervels in een vloeiende lijn blijven lopen, zeker als je al nekklachten hebt. Als de nek- en rugwervels niet in een vloeiende lijn blijft lopen, kan de nekpijn toenemen en zo een negatieve uitwerking hebben op de rug en het hoofd.

De lepeltjes

Deze houding is ongeveer hetzelfde als een foetushouding, maarbij de lepeltjeshouding ligt de ene partner in de armen van de ander, die op dezelfde manier voor of achter de andere ligt. De lepeltjeshouding helpt bij stress, rugpijn en slaapapneu, maar is niet erg goed voor mensen die last hebben van rug- of nekklachten.
In de armen van je partner slapen, helpt effectief tegen stress en zorgt terzelfdertijd voor een gevoel van veiligheid en kan een positief effect hebben op je relatie.

Het enige nadeel is dat je je in deze houding al wel eens naar de stand van je partner wringt, waarbij je eigen noden en klachten van je lichaam wel eens over het hoofd ziet. De kans op overbelasting van het lichaam of het verergeren van bestaande klachten wordt op die manier vergroot. Een lepeltjeshouding kan soms voor overbelasting van nek en schouder zorgen. Als het op slapen aankomt, mag je al eens enkel aan jezelf denken. Het is belangrijk dat je slaapt in de positie waarin je je het best voelt.

De zonneklopper

Bij deze houding lig je plat op de buik met je armen naast je lichaam en je benen languit gestrekt. Deze houding is goed voor snurkers, maar minder aan te raden voor mensen dien tandenknarsen. Deze positie kan ook wel eens pijnlijke en gevoelloze ledematen tot gevolg hebben.

Voor mensen die vaak last hebben van snurken, kan deze houding soelaas bieden. In deze positie staan onderkaak en tanden wel meer onder druk, wat kan tandenknarsen en slijtage van de tanden kan veroorzaken.

De zonneklopperhouding wordt afgeraden voor kinderen, maar ook voor volwassenen is deze houding niet echt optimaal. Een buiklig zorgt ervoor dat de ademhaling bemoeilijkt wordt en blokkeert de keel. Bovendien heeft de rug in deze houding een onnatuurlijke kromming. Door zo’n kromming raken zenuwen sneller gekneld en dit kan de kans op pijnlijke en gevoelloze ledematen vergroten. Die kromming kan opgevangen worden door een kussen onder buik en schouders te leggen en kan Een kussen onder buik en schouders kan die kromming opvangen en eventuele klachten verhinderen. 

Luister naar je lichaam én naar degelijk slaapadvies

We gaven je informatie over goede en minder goede slaapposities. Hoe dan ook, het is belangrijk dat je voor een slaaphouding kiest die voor jou comfortabel is. En comfort is iets persoonlijks. Staar je dus zeker niet blind op deze richtlijnen. Een goede nachtrust wordt bereikt met een kwalitatief slaapsysteem in combinatie met een comfortabele slaaphouding.

Als je met vragen zit in verband met jouw bedsysteem of graag vrijblijvend slaapadvies ontvangt, helpt het team van Matrassenreus jou graag verder.