Written by dkvision On the
Slaapkamerhygiëne

Een propere slaapkamer zonder al veel stof, oogt netter, is beter voor je gezondheid en voor je slaapkwaliteit. De meeste mensen brengen gemiddeld acht tot tien uur door in de slaapkamer. Het bed is het centrale meubelstuk en wordt in de slaapkamer dan ook het meest gebruikt. Bij het schoonmaken van de slaapkamer wordt meestal de focus gelegd op het oppervlakkige vuil, terwijl veel vuil niet met het blote oog zichtbaar is. 

Wekelijkse schoonmaak

Je poetst je slaapkamer best wekelijks. Alles wat in je slaapkamer staat en hangt, reinig je met een propere doek en allesreiniger. Denk ook aan stopcontacten, lichtschakelaars, plinten, de deur, lampen(kappen),… Een optimale poetsbeurt bestaat uit afstoffen, stofzuigen en dweilen

Bedhygiëne

Wat vaak vergeten wordt, is het reinigen van de bedomkadering. Hier kruipen nochtans veel kleine stofdeeltjes tussen. Tussen de verschillende latten van je bedbodem, kruipt ook heel wat stof. Gladde oppervlakten kunnen met een vochtige doek met schoonmaakproduct gepoetst worden en textielranden kunnen makkelijk met de stofzuiger gereinigd worden.

Matras, kussens en dekbed beschermen tegen vocht, doe je het best door een matrashoes, kussensloop of molton te gebruiken. Op die manier hebben ook bacteriën minder kans om zich erin te nestelen. Daarnaast werkt het ventilerend en absorbeert het zweet.

Je matras overtrekken met een matrasbeschermer, zorgt ervoor dat lichaamsvocht opgenomen wordt en beschermt daarnaast je matras. Zo’n matrasbeschermer was je best ten minste om de twee maanden op minimaal 60° Celcius.

Huisttofmijt

In bedden zijn een enorme hoeveelheid huisstofmijt te vinden. Daarom is het aangewezen om je bed op tijd en stond te verschonen. Mensen die gevoelig zijn voor allergieën, moeten dit zeker in acht nemen. Huisstofmijt leeft van stof, huidschilfers, plantenvezels, stuifmeelkorrels en sporen van schimmel. Huisstofmijt houdt van een warme omgeving en zijn bijgevolg vooral aanwezig in vloerbekleding, gordijnen, beddengoed en knuffels.

Één op tien mensen is allergisch voor huisstofmijt. Je kan op elk moment in je leven een allergie voor huisstofmijt ontwikkelen. Daarom is het raadzaam je slaapkamer (en de rest van het huis) zo stofvrij mogelijk te houden.

De strijd tegen huisstofmijt

Huisstofmijt is geen fan van koude en zal zich minder snel vermenigvuldigen in een koude omgeving. Wanneer je opstaat, sla je je beddengoed best goed open, zodat het optimaal kan verluchten. Huisstofmijt voelt zich het best in een warme omgeving. Vanuit dat standpunt is het beter de temperatuur in de slaapkamer niet op te drijven. De temperatuur bedraagt best niet meer dan 25° Celcius. Een te warme slaapkamer is trouwens ook nefast voor een goede nachtrust.

Er is ook speciaal bedtextiel op de markt voor mensen die gevoelig zijn aan huisstofmijt. Huisstofmijt is ook niet tuk op zonlicht, dus om huisstofmijt tegen te gaan, kan je eenmaal per maand je hoofdkussen, dekbed of matras aan iedere kant een tijdlang in de zon te leggen.

Dagelijks ventileren en verluchten

Om een goede hygiëne in je slaapkamer te handhaven, laat je best je beddengoed en matras dagelijks voldoende verluchten en ventileren. Je slaapkamer in het algemeen, verlucht je ook best dagelijks. We transpireren ook tijdens onze slaap en die transpiratie wordt door de matras en het beddengoed geabsorbeerd. Als je je beddengoed en matras goed laat verluchten, blijven zowel je matras als je beddengoed langer fris en vermijd je dat er zich snel bacteriën in gaan nestelen.

Je dekt je bed dus best niet meteen na het ontwaken op, maar je legt het beter open. Een alternatief; je beddengoed buiten hangen. Je doet dit bij voorkeur in de ochtend, wanneer de buitenlucht nog wat vochtig is en ook de zon nog niet te fel schijnt. Dankzij het buitenhangen, zullen ook onaangename geurtjes sneller uit je dekbed verdwijnen.

Je slaapkamer grondig verluchten, doe je uiteraard het best met een open raam. Tocht is trouwens ideaal om vocht te doen verdwijnen. Vochtige en slecht geventileerde slaapkamers, kunnen tot gezondheidsklachten leiden. Ventileer daarom niet enkel je kamer na het ontwaken, maar ook ’s nachts. Slapen met open raam, is gezonder dan met gesloten ramen. Het is raadzaam om ook de verwarming niet te warm te zetten. Dan zweet je minder en blijft het bed lekker fris. 

Matras omdraaien en keren

Je matras regelmatig omdraaien en keren, kan de levensduur ervan bevorderen. Het best doe je dit om de drie maanden. Draaien van je matras zorgt ervoor dat de belasting niet steeds op dezelfde plaats gebeurt. Door hoofd- en voeteneinde met elkaar te wisselen, verdeel je de belasting. Je matras omkeren en draaien, is goed voor de hygiëne én de levensduur van de matras.

Het omkeren van je matras is ook belangrijk. Hierdoor behoud je langer veerkracht. De matras wordt zo telkens op een andere manier belast. Tijdens je slaap verlies je vaak meer dan 300ml vocht. Dit wordt op zijn beurt geabsorbeerd door je matras. Door je matras regelmatig te keren, krijgt het de kans om te drogen.

Heb je een traagschuimmatras? Deze kan je draaien van hoofd- naar voeteneinde, maar meestal niet keren. Een splittopmatras kan je door de inkeping, wel keren, maar niet draaien van hoofd- naar voeteneinde.

Wasvoorshiften

Dekbedovertrek en hoeslaken

Op je dekbedovertrek zitten dode huidcellen, oliën, zweet, kruimels, lichaamssappen,…Vandaar dat het aan te raden is dit eenmaal per week te wassen op zo’n 60° Celsius. Hetzelfde geldt voor hoeslakens. Ook moltons en hoezen kunnen gewoon in de was. Kijk voor de specifieke wasinstructies op het label aan het bedtextiel.

Kussens

Kussens reinig je best om de paar maanden. Kussens kunnen namelijk bacteriën, schimmels en gisten bevatten die astma, bronchitis of diarree kunnen veroorzaken. De meeste kussen kunnen gewoon in de wasmachine gewassen worden.

Dekbed

De meeste dekbedden kunnen net zoals kussens, gewassen of gereinigd worden. Katoenen dekbedden kunnen moeiteloos op hoge temperatuur in de wasmachine (soms zelfs op 95° Celsius). Donzen dekbedden kan je eigenhandig reinigen, maar kunnen ook professioneel gereinigd worden. Donzen dekbedden was je best op 60° Celsius waarna je het samen met enkele tennisballen in de droogtrommel stopt. Hierdoor wordt het dekbed opnieuw luchtig. Voor een wollen dekbed, maak je best wel gebruik van de diensten van een droogkuis.

Matras

Een matras is niet echt wasbaar. Matrassen verzamelen doorheen de jaren veel vuil, wat voor allergieën en huidirritaties kan zorgen. Stofdeeltjes zijn makkelijk te verwijderen door je matras een goede stofzuigbeurt te geven. Hierbij bevestig je best een klein mondstukje op de steel en druk je goed door. Wie een stoomreiniger ter beschikking heeft, kan hier om de drie maanden gebruik van maken tijdens de matrasreiniging. De hete stoom is in staat om mijten, allergenen en micro-organismen te doden. Uiteraard blijf je best niet te lang met de stoomreiniger op één plek, want dit kan de matras op termijn beschadigen.

Vlekken reinigen

Indien je af en toe in bed eet of drinkt, is het mogelijk dat je hierdoor enkele vlekken ontstaan op je matras. Vlekken kunnen ook het gevolg zijn van een hond of kat die zich graag bed nestelt. Dergelijke vlekken kan je behandelen met een mengsel van water en wasproduct. Gebruik wel niet teveel water, want als de matras te nat wordt, kunnen er makkelijk schimmels ontstaan.

Geurtjes verwijderen

Onaangename geurtjes kan je verwijderen door af en toe een desinfecterende spray te gebruiken. Zulke spray’s zijn veilig en kunnen ook bacteriën doden, die vaak de oorzaak zijn van de stank.